Gemeentelijke monumenten Hoefweg 60 en 62

 Hoefweg60-62

Dit pand is een gespiegelde twee onder een kap woning door een sloot van de weg gescheiden. het bestaat uit een begane grond en een dakverdieping onder zadeldak. De nokrichting ligt evenwijdig aan de weg. het zadeldak gaat, naar achteren toe, over in een lessenaarsdak met zwartgeglazuurde kruispannen. De voorgevel is een lijstgevel met geblokte hoekpilasters. De entree bevindt zich tussen een ingeblokte tussenrisaliet. De (dubbele) gevel is acht venstereenheden breed. De gevels zijn opgetrokken uit grauwe baksteen in kruisverband (met dunne voegen). In de geblokte hoek- en tussenrisalieten is decoratief gele baksteen verwerkt. Boven de deuren en de vensters bevindt zich een segmentboog die doorloopt in de deur- en vensteromlijsting. De voorgevel bevat wit geschilderde ramen, dorpels en een wit gepleisterde plint.

De overgang tussen dak en gevel wordt gevormd door een houten geprofileerde gootlijst. De profilering hiervan loopt door in de windveren van de kopgevel. De kopgevel bestaat uit wit geschilderd pleisterwerk met schijnvoegen op metselwerk.Er zijn wit geschilderde gietijzeren sierankers aanwezig.
De gevelopeningen zijn voorzien van T-schuiframen met decoratief glas-in-lood bovenlicht. De twee paneeldeuren met een ruitje hebben een smeedijzeren raam in het bovenlicht. in de kopgevels is op verdiepingshoogte een gekoppeld keperboogvenster met een ruitvormig bovenlicht aangebracht.

Bijzonderheden

De verbinding met de weg bestaat uit een vlakke houten brug met stalen brugleuning. hetis de restant van een ophaalbrug die bestaat uit smeedijzeren staanders, leggers bekroont met kuifstuk en twee schoren. (*)
Op het achtererf bevindt zich een houten schuur onder een zadeldak met zwart geglazuurde pannen. De deur is een dubbel openslaanfr deur / luik met een rondboog bovenlicht. (*)

Het object is een goed voorbeeld van een bepaalde bouwtrant. karakteristiek voor periode. Het object bezit bijzondere esthetische kwaliteiten.

Het object is van belang vanwege een plaatselijk historisch gegeven. het object heeft een beeldondersteunende relatie t.a.v. de tegenoverliggende kerk (kerkhuisjes).