Collectie

Het Historisch Museum Bleiswijk toont voorwerpen, foto’s en filmmateriaal betreffende de geschiedenis van Bleiswijk, onder meer gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Tevens archeologische voorwerpen uit Bleiswijk en omgeving.

De collectie bestaat uit een aantal deelcollecties:

 • Historisch archief
  De deelcollectie bestaat uit boeken, persoonlijke documenten, foto’s, ansichtkaarten, genealogische documenten, videofilms en geografische kaarten.
 • Historische artefacten
  De deelcollectie bestaat uit muurschilderingen, kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen van na 1900 met betrekking tot de gemeente Bleiswijk. Een groot deel van de collectie bestaat uit tegels en tegelfragmenten. Een belangrijk onderdeel hiervan is de etsenverzameling en de muurschilderingen afkomstig uit het Schouthuis in Bleiswijk.
 • Archeologische objecten
  de deelcollectie bestaat uit archeoligica bestaande uit gebruiksvoorwerpen, gereedschap en sierobjecten. Van historische waarde zijn de objecten die afkomstig zijn uit de opgraving Kranenburg, het oude centrum van Bleiswijk. Een groot deel van de collectie bestaat uit pijpenkoppen en –stelen.
 • Thematische verzamelingen
  De deelcollectie bestaat uit voorwerpen geschonken onder andere door particulieren en de Stichting Oranjecomité Bleiswijk, de paleontologische verzameling van B. van Gessel en verzameling documenten, publicaties en krantenartikelen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog.
 • Schaalmodellen
  De deelcollectie bestaat uit maquettes van historische constructies en gebouwen uit Bleiswijk. Belangrijk hiervan zijn de schaalmodellen van het Bleiswijkse Verlaat (bouwkundige constructie) en de Nederlands Hervormde Kerk.