OVMB

Nieuwe tentoonstelling "75 Jaar Vrijheid" in het Historische Museum Bleiswijk na corona VERLENGD !

 

Vanaf 6 juni 2020 is de nieuwe tentoonstelling te bezichtigen.
Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters.

  Topstukken in de tentoonstelling zijn 3 originele geregistreerde

feestrokken of bevrijdingsrokken van na 1945en


doopjurk gemaakt van parachutestof
     


In het kader van het jaarthema kreeg de tentoonstelling als titel "75 JAAR VRIJHEID".

De tentoonstelling is opgebouwd rond 9 thematische panelen die de geschiedenis van de drie voormalige gemeenten Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs in beeld brengen. Daarnaast bestaat de tentoonstelling uit een serie van 18 schoolprenten uit 1945, die beelden uit het dagelijkse leven in de Tweede Wereldoorlog in beeld brengen.
De tentoonstelling is verder aangevuld met diverse materialen die behoren bij de thema's op de platen.

 

Openingstijden van Het Historisch Museum Bleiswijk 

HET HISTORISCH MUSEUM IS VANAF ZATERDAG 5 JUNI 
WEER GEOPEND.

LEES HIER EERST DE CORONAMAATREGELEN

Elke maandag is de OVMB voor leden te bereiken in het Historisch Museum Bleiswijk dat geopend is van 19.00 uur tot 21.30 uur.

Op zaterdag op de eerste en derde zaterdag van de maand tussen 14.00 - 16.00 uur op:

5/6 - 19/6 - 3/7 - 17/7 - 7/8 - 21/8 - 4/9 - 18/9 - 2/10 - 16/10 - 6/11 - 20/11 - 4/12 18/12

Op woensdag tussen 14.00 - 16.00 uur

Er kunnen geen groepen groter dan 5 personen het museum bezoeken.

Bij binnenkomst noteren wij uw naam, en telefoonnr. en e-mailadres.
Dit i.v.m. eventueel contactonderzoek bij een Corona besmetting.

In het kader van de AVG bewaren we deze gegevens maximaal 15 dagen.
Alleen bij een eventuele Coronabesmetting en daarvoor benodigd contactonderzoek door de GGD worden deze gegevens overgedragen aan de GGD. 
Dit is OVMB wettelijk verplicht.

Wilt u een andere afspraak maken, vul dan het contactformulier op deze website in met uw wens voor dag en tijd dat u wilt komen en het aantal personen.
Vermeld tevens het doel van uw afspraak.  
U kunt eventueel ook bellen naar 010-5213843.

 LEES HIER EERST DE CORONAMAATREGELEN

GA HIER NAAR HET CONTACTFORMULIER

Het Historisch Museum Bleiswijk is gevestigd in het Sociaal Cultureel Centrum De Snip, Dorpsstraat 5 2665 BG Bleiswijk. Naast het gebouw is voldoende parkeergelegenheid.

alt

 

Hoe kunt u ons bereiken?

Met de auto:

Vanuit Rotterdam neemt u de Doenkade (N209) richting Bergschenhoek. Ga na 5 km rechtsaf de Hoekeindseweg op en na 60 m linksaf op de Hoekeindseweg. Na 500 meter rechtdoor rijden komt u bij rechts bij het parkeerterrein van het voormalige gemeentehuis. Auto parkeren.

 

Vanuit Den Haag / Utrecht neemt u op de A12 afslag Bleiswijk (8)

Ga linksaf de Hoefweg (N209) op richting Bleiswijk.

Ga na 4 km linksaf de Hoekeindseweg op. En ga na 60 m linksaf op de Hoekeindseweg.

Na 500 meter rechtdoor rijden komt u rechts bij het parkeerterrein van het voormalig gemeentehuis: Auto parkeren.

B = bushalte

Met het openbaarvervoer:

Vanaf station Berkel-Westpolder neemt u bus 173 tot halte Bleiswijk, Lijsterlaan.

Bij het uitstappen loopt u ca 50 meter terug, en gaat u rechtsaf de Hoekeindseweg op richting Dorpsstraat. Na 500 meter komt u rechts bij het parkeerterrein van het voormalige gemeentehuis.

Vanaf station Zoetermeer neemt u bus 274 tot halte Bleiswijk, Lijsterlaan. Bij het uitstappen loopt u ca 50 meter verder, en gaat rechtsaf

 

 

Het Historisch Museum Bleiswijk functioneert als Historisch Informatie Punt [HIP] voor Bibliotheek Oostland.

Bibliotheek Oostland werkt mee aan het provinciaal project Historie in de Bibliotheek. Hiermee wil zij de lokale historie tot leven wekken in al haar vestigingen. Dit doet zij samen met de historische verenigingen van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en de gemeentearchieven van Rotterdam en Delft. De bibliotheek wil hiermee ook een ontmoetingsplek worden voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. Dankzij dit project bestaat in elk van haar vijf vestigingen een Historisch Informatie Punt.

In de Historisch Informatie Punten [HIP’s] is veel informatie over de lokale, maar ook over de regionale geschiedenis bij elkaar gebracht. De HIP’s zijn in nauwe samenwerking met de Historische vereniging ‘den Berchsen hoeck’, de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs, Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk, de vereniging Noitdorpsche Historiën, Historisch Genootschap Oud-Pijnacker, Erfgoed Delft en het Gemeentearchief Rotterdam gerealiseerd.

Bezoekers kunnen in het HIP kennis maken met de historische vereniging en het archief. Regelmatig zijn er leden van de OVMB aan het werk en kunnen vragen beantwoorden over de geschiedenis van Bleiswijk en omgeving. Aan een gezellige leestafel kan een praatje worden gemaakt over ‘hoe het vroeger was’ en is er een tentoonstelling te zien. Op de achtergrond speelt een film over Lansingerland van vroeger of een presentatie van bijvoorbeeld oude foto’s.

Het Historisch Informatie Punt [HIP] is tijdens de openingsuren van het Historisch Museum te bezoeken.

De Oudheidkundige Vereniging Bleiswijk had vanaf 22 februari 1986 een eigen oudheidkamer. Toen werd n.l. door Mw. H.H. Haitsma-Schuijer in het pand Dorpsstraat 89 de oudheidkamer geopend. Daar werden o.a. historische voorwerpen op kleine schaal tentoongesteld.

Door de slechte staat van het pand kon deze functie op het laatst niet meer worden uitgevoerd.

Uiteindelijk werd de oudheidkamer en het naast gelegen gebouw De Vluchtheuvel gesloopt. Maar gelukkig heeft de gemeente ons kunnen onderbrengen in het voormalige bankgebouw van de Rabobank. Dit gebouw heet nu het Sociaal Cultureel Centrum De Snip en is gevestigd aan de Dorpsstraat 5-7.

In een grotere ruimte dan voorheen, naast Bibliotheek Oostland, is nu in het Historisch Musem Bleiswijk ook de Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk gehuistvest.

Voor de openingstijden, klik hier.