Afdrukken
Historie Bleiswijk dorpswandeling

wandeling-quint

Burgemeestersvilla en huis “Snippenrust”.

Dit was het 'deftige deel' van de Dorpsstraat. Er stond een statige villa gebouwd in 1893, in opdracht van Burgemeester van Griethuijsen. De villa was omgeven door een bijzonder fraaie, parkachtige tuin. Latere bewoners waren de burgemeesters Modderman, Storm van 's Gravesande, Sieling en Baan. In 1951 kocht de gemeente het pand en kreeg het, na een verbouwing, de functie van Gemeentehuis. Op de benedenverdieping kwam de secretarie, en op de bovenverdieping woonde burgemeester Bakker. Onder het pand bevond zich voor de watervoorziening een betegelde waterkelder. In 1984 werd het pand gesloopt ten bate van de bouw van een nieuw gemeentehuis.
Naast de villa stond de monumentale buitenplaats "Snippenrust". Deze buitenplaats wordt al in 1797 genoemd, de achterbouw dateerde van later datum. Het huis is waarschijnlijk gebouwd in opdracht van de heer Christiaen Engeling, afgaande op een openbare verkoping in opdracht van de executeurs van wijlen bovengenoemde heer in 1799. De architect / kunstschilder J. Verheul schrijft in 1936 over het pand o.a. het volgende ".... de voorgevel, die in donkerrode baksteen is opgetrokken, is in vijf traveeën ingedeeld waarvan de vensteropeningen door rechte strekken zijn afgesloten. De omlijsting van de hoofdingang is in hout uitgevoerd, terwijl het bovenlicht boven de deur eigenaardig is ingedeeld in kleine vakken." De schout en burgemeester Jacob van Waning woonde hier sinds 1804. Rond 1826 verkocht hij het pand aan Thijmen Abraham Elsevier. In 1836 ging van Waning,s zoon Jacob Isaac hier weer wonen. Naast het huis stond een koetshuis, een stal en een boomgaard. Achter het huis lag een grote vijver. Uiteindelijk werd het huis verdeeld in twee woningen en tenslotte werd het midden jaren '60 gesloopt ten behoeve van de bouw van een nieuwe Boerenleenbank. Het enige resterende zijn de leilinden voor het museum. Deze monumentale bomen zijn inmiddels ca. 200 jaar oud.
Naast Snippenrust was de smederij en winkel in ijzerwaren van de smid Brewe. Later trouwde Henk Biemond met zijn dochter en nam de zaak over. Ook dit alles werd gesloopt voor de bouw van de bank.